Lody w domu, dlaczego nie? To nie jest skomplikowanym procesem. Istnieje jednak kilka wskazówek i trików, które mogą sprawić, że różnica między przeciętnymi lodami a takimi, które wywołają radość na twarzach Twoich bliskich, będzie ogromna. Jeśli kiedykolwiek próbowałeś dobrych lodów domowej roboty, to wiesz, o czym mówimy. Ale jeśli nie… cóż, witamy w klubie! Zrobienie pysznych lodów domowej roboty jest łatwiejsze niż myślisz, a przy odrobinie wiedzy może być całkiem proste.
Spis treści
Sprzęt, który będzie potrzebny
Oprócz maszynki do lodów potrzebny będzie także robot kuchenny, zamrażarka i miska (to oczywiste). Mikser jest dobry, ale nie jest konieczny. Przyda się, gdy będziesz robić kremy, sosy lub wypieki, takie jak ciasteczka. Potrzebna będzie także średniej wielkości miska z ciężkim dnem do mieszania kremu. Pomocna jest także waga kuchenna do odmierzania składników. No i na koniec zamrażarka, bez niej rzecz jasna nie ma lodów!
Z czego robi się lody?
Lody to po prostu schłodzona (a właściwie zmrożona) śmietana z dodatkiem cukru i sztucznych lub naturalnych aromatów. Istnieje wiele rodzajów smaków lodów, w tym wszystkie rodzaje ciasteczek, ciast i cukierków. Można również przygotować zdrowsze wersje lodów, wybierając smaki niskokaloryczne (prawie wszystkie lody owocowe).
5 wskazówek, jak zrobić wspaniałe lody
- Jakość składników jest niezwykle ważna przy przygotowywaniu wspaniałych lodów. To samo dotyczy przyrządzania każdego deseru — jakość półproduktów robi różnicę. Najlepsze składniki dadzą najlepszy efekt końcowy. Jeśli chodzi o składniki wysokiej jakości, nie można nie wspomnieć o wanilii. Jest to jeden z najbardziej uniwersalnych składników na świecie, który można wykorzystać na tak wiele sposobów. Niektóre „wersje” wanilii są droższe od innych, ale nie można się pomylić z najtańszym z nich — ekstraktem waniliowym.
- Dokładnie schłódź miskę i trzepaczkę. Podczas schładzania miski i trzepaczki musisz się upewnić, że są całkowicie zimne. Możesz schłodzić je przez kilka minut w zamrażarce lub przepłukać je zimną wodę.
- Powolne i dokładne dodawanie składników zapewni ich równomierne wymieszanie. Zbyt dużo powietrza w mieszance spowoduje, że lody będą rozmiękłe.
- Gdy kręcisz lody, nie pozwól, by kręciły się zbyt długo. Z czasem śmietana wypłynie na wierzch, tworząc tak zwaną „chudość”.
- Musisz się upewnić, że lody są całkowicie zamrożone. Unikaj pozostawiania lodów w temperaturze pokojowej na zbyt długi czas, ponieważ w przeciwnym razie zbytnio się roztopią.
Co sprawia, że lody są tak dobre?
Lody mogą różnić się smakiem i słodyczą w zależności od jakości użytych składników. Ponadto ilość powietrza wtłoczonego do masy wpływa na ostateczny smak, poziom słodyczy i konsystencję. Lody są bogate w wapń, potas i białko. Są także dobrym źródłem witamin A, B2, B3, B6 i C. Wysoki poziom cukru w lodach pomaga utrzymać energię na wysokim poziomie i zapobiega zbyt silnym zachciankom na słodycze.
Robienie fantastycznych lodów domowej roboty nie jest trudne, ale istnieje kilka wskazówek i metod, które mogą znacznie podnieść ich jakość. Po pierwsze, upewnij się, że używasz składników wysokiej jakości. Po drugie, upewnij się, że lody są dobrze zmrożone. I wreszcie, nie przyspieszaj procesu. Domowymi lodami można się delektować powoli, z czasem, a nie od razu.